Een circuit in de klas

Hoe organiseer je een circuit in de klas?📝
Laat ik beginnen met dat de uitleg die hieronder staat een manier is die voor mij fijn werkt! Misschien passen sommige onderdelen of tips bij jou, maar maak er vooral jouw eigen manier van. Ik vind het prettig als dingen praktisch en duidelijk zijn. Als ik om 7:45 uur op school kom en toch ineens een circuit wil doen, dan kan dat op deze manier voor mij.

De meeste gestelde vragen over een circuit in de klas: Op welke tijdstip doe je een circuit? Hoe maak je tijd voor een circuit naast de reguliere lessen? Hoeveel onderdelen/aciviteiten doe je in een circuit? Welke activiteiten doe je? Hoe organiseer je een circuit in de klas?

Op welk tijdstip doe je een circuit en hoe maak je tijd voor een circuit naast de reguliere lessen?
Meestal doe ik een circuit om 8:30 uur of na de fruitpauze. Hoelang ik een circuit doe, hangt af van hoeveel tijd er is. Als ik een rekencircuit doe, vervang ik de tijd die voor een rekenles staat. Dat is bij ons éénn uur. Doe ik een circuit met allerlei vakken, dan zijn wij soms anderhalf uur bezig. Dit is dan een circuit met bijvoorbeeld een reken-, taal- en spellingactiviteit.

Als ik zie dat de methodeles over tafels van 1 t/m 10 gaat. Dan gebruik ik een spelletje of een werkblad met hetzelfde leerdoel. Als ik zie dat de rekenles over een leerdoel gaat die de klas moeilijk vindt, dan maak ik er een instructie onderdeel van. De les of leerdoel is dan onderdeel van het circuit. Alleen dan aan de instructietafel, zodat ik met een klein groepje bezig kan.

Hoeveel onderdelen/activiteiten doe je? Voor mij hangt dit af van de hoeveel tijd die ik wil spenderen en hoeveel leerlingen in de groep zitten. Vaak doe ik een circuit met 5 à 6 onderdelen en dan zijn wij één uur bezig. Dat betekent elke 10 minuten draaien de leerlingen door. Heb ik anderhalf uur, dan doe ik tussen de 6 à 8 onderdelen.

Welke activiteiten doe je? Zelf vind ik het prettig als leerlingen afwisselende activiteiten hebben in een circuit. Hierdoor zitten de volgende onderdelen altijd in mijn circuit:
– Iets op een Chromebook/laptop/iPad
– Een werkblad
Een spelletje
– Een moeilijk onderwerp of uitleg van een spel bij mij aan de instructietafel.

circuit in de klas

Hoe organiseer je een circuit in de klas?
Ik maak gebruik van Gynzy Maatjeskiezer en mijn circuitkaarten. De leerlingen kiezen zelf via Gynzy een groepje. Als leerkracht kun je aangeven hoeveel groepjes je wilt. 6 onderdelen = 6 groepjes. Groepje 1 begint bij onderdeel 1, 2 bij 2, enz. Ik stel een timer in op het bord, 10 minuten. Als de tijd op is, ruimen ze hun onderdeel op en gaan ze verder naar het volgende onderdeel!

een circuit in het onderwijs
Klik op de afbeelding voor een voorbeeld!
voorbeeld rekencircuit
Klik op de afbeelding voor een voorbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *